Kaj obžalujejo ljudje na smrtni postelji?

Bronnie Ware je vrsto let delala v paliativni negi in skrbela za osebe brez upanja na ozdravitev. Z njimi je preživljala zadnje dneve njihovega življenja. Na tej podlagi je sestavila seznam petih stvari, ki jih ljudje na smrtni postelji najpogosteje obžalujejo.

Pri svojem delu je Bronnie opazila, da ljudje – ko so iz oči v oči soočeni z lastno smrtjo – osebnostno zrastejo. 

Naučila se je, da ne smemo nikoli podcenjevati posameznikove sposobnosti za rast, saj so bile nekatere spremembe, ki jih je opazila pri osebah, iz katerih so odtekali še zadnji atomi življenja, navdušujoče.

Vsak posameznik je pričakovano najprej nekaj časa živel v zanikanju, nato pa občutil strah, jezo, obžalovanje in ponovno zanikanje. Nazadnje so svojo prihajajočo smrt vsi sprejeli; čisto vsak njen pacient je našel svoj mir preden je zapustil ta svet.

Bronnie je ugotovila, da se pri stvareh, ki jih umirajoči ljudje želijo, pojavljajo isti vzorci in teme. Sledi seznam najpogostejših.

1. "Želim si, da bi imel pogum živeti življenje tako, kot sem ga želel živeti sam, in ne tako, kot so od mene pričakovali drugi."

To umirajoči največkrat obžalujejo, pravi Bronnie. Kajti, ko se ljudje zavedo, da je konec njihovega življenja že povsem blizu, so zmožni neverjetno trezno razmišljati o svoji preteklosti in takrat spoznajo, koliko njihovih sanj in želja je ostalo neizpolnjenih. Velika večina ni uspela izpolniti niti polovice svojih sanj. Njihovo življenje se je tako izteklo ob zavedanju, da za to lahko krivijo le svojo lastno izbiro ter odločitve, ki so jih sprejeli ali pa jih niso sprejeli sami. Zato je nadvse pomembno, da si na naši življenjski poti prizadevamo uresničniti kar čim več svojih sanj. V trenutku, ko človeka zapusti zdravje, je že prepozno. Zdravje je namreč tisto, ki nam prinaša svobodo, katere prave vrednosti pa se zavemo šele, ko jo izgubimo.

2. "Želim si, da ne bi tako trdo delal."

To je bilo skupno vsem moških pacientom, ki jih je Bronnie negovala. Obžalovali so, da so zamudili velik del otroštva svojih otrok ter družbe svojega partnerja. Tudi ženske so izrazile podobno obžalovanje; zlasti tiste mlajše, iz generacij, ko se po pomenu za služenje kruha vse bolj izenačujejo s predstavniki močnejšega spola. Bronnie meni, da bi s poenostavljenjem svojega življenjskega sloga ter sprejemanjem zavestnejših odločitev tekom življenja ugotovili, da lahko lagodno živimo tudi s precej manjšim dohodkom. S tem bi v svojem življenju ustvarili več prostega časa, posledično pa bi bilo življenje srečnejše ter privlačnejše za nove priložnosti.

3. "Želim si, da bi imel pogum izraziti svoja čustva."

Številni so tlačili svoja čustva, da bi se izognili konfliktom z drugimi. Veliko jih je zato trpelo zaradi bolezni, povezanih z zagrenjenostjo, zamere pa so nosili s seboj vse do smrtne postelje. Zadovoljili so se s povprečnim življenjem ter nikoli niso popolnoma razvili potencialov, ki so se skrivali v njih. Bronnie pojasnjuje, da reakcij drugih ne moremo nadzorovati. Kljub temu pa moramo biti iskreni. Morda bodo ljudje najprej na iskrenost odreagirali negativno, vendar lahko le ta naše odnose dvigne na povsem novo in bolj zdravo raven.

Druga možnost je, da nas iskrenost osvobodi nezdravega medčloveškega odnosa. V vsakem primeru ste zmagovalec vi.

4. "Želim si, da bi ostal v stiku s svojimi prijatelji."

Pogosto se ljudje na smrtni postelji zavedo tudi, da niso znali v polni meri ceniti svojih starih prijateljev. Bronnie jim jih je včasih pomagala izsledili, a vedno to ni bilo mogoče. Veliko ljudi namreč postane ujetih v svoja lastna življenja, ob tem pa pustijo, da spomini na zlata leta prijateljstva zbledijo. Med umirajočimi je opazila ogromno obžalovanj, da prijateljstvom niso namenili časa in pozornosti, ki so si ju zaslužili. Prijatelje namreč šele zares pogrešimo, ko nas življenje zapušča, meni Bronnie.

Ni nenavadno, da v časih, ki jih obvladujeta stres in hiter tempo, nimamo časa za prijatelje ter tako prijateljstvom pustimo, da nam uidejo. Vendar ob soočenju s smrtjo fizične podrobnosti življenja postanejo nepomembne, denar in status pa izgubita osrednjo vlogo v našem življenju. Kar nam v takšnih trenutkih postane najpomembnejše, je pozornost oseb, ki jih imamo radi. Vse, kar nam ostane v zadnjih tednih, pa sta ljubezen in odnosi s soljudmi.

5. "Želim si, da bi si dovolil biti srečnejši."

Presenetljivo je tudi ta stavek eden izmed tistih, ki jih ljudje v zadnjih dneh ali tednih življenja najpogosteje izrečejo. Številni se do konca ne zavedajo, da je biti srečen stvar izbire. Namesto tega vse preveč pogosto obstanemo v ustaljenih vzorcih, okvirih in navadah, uživamo v udobju domačnosti fizičnih stvari in občutkov, ki so nam poznani. Strah nas je sprememb, zato se pretvarjamo – tako sebi kot drugim –, da smo zadovoljni, čeprav si obenem globoko v sebi želimo, da bi se lahko znova od srca nasmejali ter da bi si dopustili, da nas ponovno prevzame otroška igrivost.

Zadnja stvar, o kateri na smrtni postelji razmišljamo je, kaj o nas menijo drugi. Namesto tega se nas pojavi želja, da bi se lahko že davno, preden je smrt postala tako jasna in neizbežna, preprosto smejali, navaja Bronnie.

Življenje je vaše, je vaša izbira. Izbirajte zavestno, izbirajte modro, izbirajte iskreno. Izberite srečo.

Vir:

Oglasi
Oznakepaliativa

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.