60. obletnica podjetja Menina

Tokrat želim nekaj besed zapisati o 60-letnici delovanja podjetja Menina, d.d., ki je svoj pomembni jubilej obeležilo z rojstnodnevno prireditvijo, ki je 18.05.2012 potekala v galeriji Repanšek v Volčjem potoku.

Podjetje Menina, d.d. je eden največjih proizvajalcev pogrebne in pokopališke opreme tako pri nas kot širše v Evropi. Na domačem in svetovnem trgu so uspešno prisotni že 60 let, kar jim omogoča neprestana težnja po rasti in kakovosti. Skupaj z znanjem in izkušnjami, zraslimi na častitljivi tradiciji, si je Menina zgradila ugled enega največjih evropskih proizvajalcev pogrebne in pokopališke opreme.

Pogled v preteklost nastanka podjetja izrisuje zgodbo nenehnega razvoja in rasti; iz majhne obrtne delavnice so z leti in z delom, ki ga odlikuje kakovost, uvajanje novih tehnologij in dobro gospodarjenje, prerasli v uspešno podjetje, ki uživa ugled tako doma kot v tujini, kamor prodajo kar tri četrtine svojih izdelkov.

Zasluge za uspeh v Menini pa nikoli ne pozabijo pripisati tudi svojim poslovnim partnerjem, ki sodijo med vodilne strokovnjake na trgu pogrebne in pokopališke opreme. S kupci ter dobavitelji so tako stkali odlične poslovne odnose, ki pa so – kot v podjetju radi povedo – marsikje že prerasli meje poslovnega sodelovanja. 

Dokaz, da v Menini zvesto sledijo trendom je dejstvo, da v času, ko je okoljska ozaveščenost čedalje bolj pomembna, vedno več pozornosti namenjajo prav skrbi za okolje. Ob vsakem koraku se trudijo uresničevati zavedanje, da je njihovo delo kakovostno opravljeno šele takrat, ko poskrbijo, da med in po proizvodnem procesu ne prihaja do škodljivih vplivov na okolje.

Obenem vedno sledijo tudi drugim razvojnim trendom v pogrebni in pokopališki dejavnosti; ob 60. obletnici delovanja so tako kot novost uvedli novo linijo krst z različnimi motivi, denimo lovskimi, gasilskimi, motoristični ipd. Z uvedbo možnosti, da na krsto odtisnejo kakršenkoli motiv in potisk se približujejo trendu personalizacije in individualizacije krst. Naš predlog je bil tudi razvoj aplikacije, ki bi tako pravnim kot fizičnim osebam omogočala lasten dizajn, lasten motiv, ali celo logotip podjetja, ki bi jih lahko uporabili pri izdelavi različnih pogrebnih in pokopaliških izdelkov.

Tokratni rojstni dan so torej obeležili s prireditvijo v Volčjem potoku, ki jo je popestrila klapa Mali grad ter prisotnost predstavnikov podjetij BINZ iz Nemčije, katerega zastopnik za države bivše Jugoslavije je podjetje Babajić d.o.o. ter podjetja Ceabis iz Italije, katerega zastopnik za Slovenijo je pogrebno podjetje Benko iz Nove Gorice. Okoli 300 gostov so se ob odličnem vremenu pogostili z odličnim kosilom. Temu je sledila še torta, ki sta jo s skupnimi močmi slavnostno razrezali Lidija Pliberšek, direktorica pogrebnega podjetja Maribor in članica odbora pogrebnikov na Gospodarski zbornici Slovenije, ter predsednica Obrtne zbornice Slovenije Jožica Coif. Zbrani so tako lahko v slavnostnih trenutkih uživali tudi v simboliki dejanja, saj se GZS in OZS kar se tiče pogrebne dejavnosti – zlasti pa zakonodaje – pogosto znajdeta na različnih bregovih.

Podjetje Menina je nenehno uprto v prihodnost, vedno znova nas preseneča z inovacijami in sprašujem se, kaj nam bodo predstavili čez pet let, ko bodo praznovali svojo 65 letnico?  Mogoče bodo pripravili kolekcijo fantazijskih krst. Enkrat smo o takšnih krstah tudi pisali. Več.

 Morda bi lahko v prihodnje tovrstne dogodke izkoristili tudi za to, da se zahvalijo in dajo priznanje nekaterim izmed svojih sodelavcev. Po drugi strani pa je res, da nas je podjetje Menina v preteklosti – tako s svojo inovativnostjo, izdelki kot z korektnim poslovnim odnosom – že večkrat presenetilo. Pustimo se torej presenetiti tudi v prihodnje.

Pa vse najboljše in veliko uspehov v prihodnosti! 

Za kolektiv Pogreb ni tabu,

Elvina Babajić M.

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.