15. oktober - mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu

15. oktober je dan, ko se po vsem svetu spominjamo otrok, umrlih med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Da bi obeležili to posebno priložnost, društvo Solzice že vrsto let organizira spominsko slovesnost.

V spomin na otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu je društvo tudi letos organiziralo spominsko slovesnost v Parku zvončkov na pokopališču Žale v Ljubljani. Na dogodku z bogatim kulturnim programom so v spomin na umrle otroke v zrak spustili bele balone. Upam, da ste tudi vi bili v mislih z žalujočimi starši in da ste prižgali svečo v spomin na preminule malčke. 

Društvo Solzice je edino društvo pri nas, ki nudi oporo družinam ob prezgodnji izgubi. Ustanovljeno že leta 2004 na podlagi žalostne, osebne izkušnje ustanoviteljice Petre Urek. Verjamem, da ji je veliko žalujočih staršev hvaležnih, saj jim društvo Solzice nudi ogromno oporo na poti žalovanja. Društvo Solzice organizira individualne razgovore, seminarje in različne delavnice, spremlja starše ob smrti njihovega otroka ter jih vodi skozi birokratske zadeve ob pokopu otroka.

Kako pomagati žalujočim staršem?

Večkrat se ljudje sprašujemo, kako lahko pomagamo žalujočim staršem. Tudi sama se v našem pogrebnem podjetju včasih soočam s smrtjo otrok oziroma z žalujočimi starši.  Res ni enostavno. Največkrat se ljudje zapremo in staršev ne želimo spraševati o njihovi izgubi otroka, ker je navsezadnje tudi nam hudo in nočemo da bi njih bolelo še bolj. A vendar ti starši to potrebujejo. Ne obremenjujte se z velikimi besedami, ker so starši v teh trenutkih preobčutljivih in zanje ne obstajajo logične razlage. Besede kot so: saj sta še mlada; saj bosta spet poskusila; saj že imaš otroke; bolje sedaj kot kasneje ipd., zelo zabolijo. Staršem dene, če se želite pogovarjati o njihovem otroku, če se nanj spomnite, če prinesete svečo ipd. Tako kot se radi pogovarjamo o živih otrocih, tako ne smemo "skrivati" umrlih otrok. Včasih pomaga tudi priznanje, da ne vemo kaj reči, kako se obnašati. To je veliko bolje kot da se izogibamo.

Tudi sorojenci žalujejo. Kako otroku razložiti smrt sorojenca?

Žal velikokrat načrtno izključimo sorojence iz procesa žalovanja. Prav je, da otroci vedo, kaj se v družini dogaja. Pojasniti mu je potrebno na takšen način, da bo razumel. Primerno njegovi starosti oziroma razvojni stopnji. Otrok lahko namreč hitro izgubi občutek varnosti, če vidi mamico jokati, ne pozna pa razloga. Včasih otrok misli, da je on kriv za nastalo situacijo. Potrebuje zagotovilo, da ga imajo starši radi, ne smemo skrivati solz pred njim, vsekakor pa mora vedeti, da ne bo vedno tako žalostno pri hiši. Prav je, da se umrlega otroka spominjamo skozi spomine, pogovore,  fotografije in obiske na pokopališču. 

Podarjamo knjigo Smrt in žalovanje - da bi odrasli lažje razumeli otroke

V uredništvu našega portala podarjamo 5 knjig Smrt in žalovanje - da bi odrasli lažje razumeli otroke. Če knjigo želite, nam svoje podatke posredujte na mail: info@pogreb-ni-tabu.si 

Hkrati pa vas vabim tudi v našo knjižnico, kjer mogoče najdete knjigo zase, ki bi vam pomagala pri žalovanju. Za pomoč se lahko vedno obrnete tudi na našo svetovalnico, kjer vam bodo strokovnjaki za področje žalovanja in prebolevanja pomagali najti prave odgovore.

Vabim vas k branju ostalih člankov na to temo:

Če pa potrebujete pomoč društva Solzice, obiščite njihovo spletno stran, kjer so navedeni vsi kontaktni podatki:  www.solzice.com.

 Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.