Kako smo preuredili grob iz spomladanske nagradne igre Floria?

Na cvetličnem sejmu v Velenju smo spomladi izžrebali nagrajenko, ki je prejela preureditev groba v vrednosti 400 eur. Nagrado je podarilo Podjetje za urejanje okolja, d.d. iz Velenja v sklopu lastne blagovne znamke Floria.

Vodja projekta ureditve groba je bila Nataša Dolejši.

Gredico na grobu smo oblikovali po diagonali in jo z lesenimi obrobami razmejili od površine, ki je prekrita z dekorativnim nagrobnim peskom. Med tlemi in omenjenim peskom smo položili tkanino, tako da se ob dežju pesek ne zamaže z zemljo.

Na gredici z rastlinami smo oblikovali dva akcenta, ki ju predstavljata nižja bora na deblu. Z njima smo želeli nakazati, da gre za družinski grob. Površino pod boroma smo zapolnili z rastlinami, ki so trajnice: Heuchera sp. (hojhera), Sagina (irski mah), Ajuga reptans (plazeči skrečnik) in okrasna trava (Festuca sp.). Cvetoče rastline so mačehe (Viola sp.), ki jih na začetku pomladi nadomestimo z enoletnicami. Izbrane rastline so nižje rasti, kar omogoča, da bodo napisi na nagrobniku vidni.

Z izborom rastlin smo pričarali strukturno bogato in zanimivo zasaditev. Nadzemni deli nekaterih trajnic lahko v hudi zimi odmrejo, spomladi pa nas bodo očarali njihovi novi odganjki iz tal. Bora predstavljata zeleni okras tudi pozimi. Z dodajanjem nekaj sadik cvetočih enoletnic ali dvoletnic, pa lahko v zasaditvi dodamo vsako sezono svojo barvno noto.

Spremno besedo pripravila: Nataša Dolejši.

Oglasi

3 comments

  1. Nataša 12 oktober, 2012 at 15:18 Odgovori

    Gre za bor, ki je cepljen na deblu. Rastlina vsako leto nekoliko priraste, kar pomeni, da se premer krošnje veča. Bori obrezovanja ne prenašajo najbolje, praviloma pa so na deblo cepljene počasi rastoče sorte. Če bi le ocenili, da je krošnja prevelika, lahko spomladi, ko bor začne na novo odganjati, priščipnete / odščipnete del novega prirastka. S tem tudi dosežete, da se krošnja na zunanjem obodu zgosti, saj velikokrat iz mesta, kjer smo poganjek odščipnili, poženeta dva poganjka. Nikoli pa ne skrajšajte poganjek tako, da bi pri tem ostal le lesen del, saj se pri iglavcih praviloma ponovno ne obraste oziroma ne ozeleni. Opozarjam, da je potrebno vso nego glede oblikovanja krošnje izvajati spomladi, ko bori pričnejo z rastjo, s prikrajševanjem pa zaključite avgusta in ga do naslednje pomladi ne izvajate.

    Pri vedno zelenih iglavcih ne smete pozabiti, da potrebujejo vlago v tleh tudi pozimi, saj poteka preko iglic tudi v zimskem času izhlapevanje. Glede zalivanja priporočam, da le to opravite v dneh, ko dežuje, saj so zimski nalivi največkrat glede količine vode skromni. V dneh, ko so temperature pod 0°C, zalivanja ne opravljamo, saj lahko led, ki se tvori v tleh, poškoduje korenine. Spomladi, ko začne sneg kopneti, pa lahko kakšno snežno zaplato prenesete na področje pod krošnjo bora. Tudi pri tem ne pozabite, da je količina vode iz snega pičla. Pomanjkanje vlage v tleh se pri vedno zelenih rastlinah lahko pokaže šele spomladi, v času, ko začnejo rastline odganjati. Zaradi deficita vlage začno rastlinam rjaveti in odmirati iglice. Iglice odpadejo in krošnja ni več kompaktna, pač pa postane “prestreljena”. Če bor ni izpostavljen stresnim dejavnikom okolja (suša, vročina, vpliv zasoljenosti tal zaradi soljenja cest pozimi ipd.), potem zamenja iglice v obdobju 4 do 8 let.

    Redna oskrba od pomladi do jeseni poleg zalivanja zajema še dognojevanje in zatiranje morebitnih bolezni in škodljivcev. Vsa našteta opravila so nujna le v primerih, ko zaznamo, da rastline slabijo in izgubljajo na rastni kondiciji.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.