Sejem bil je živ! (A. Aškerc)

»De mortuis nil nisi bonum« (o mrtvih vse najboljše), pravi latinski rek, in enako lahko rečemo vse najboljše o prvem mednarodnem sejmu pogrebne in pokopališke dejavnosti »Post Viva«, ki je potekal od 5. do 7. aprila v Gornji Radgoni.

To je bil prvi tovrstni sejem pri nas. Takšni sejmi so v tujini pogosti, pri nas pa novost, ki nedvomno zasluži pozornost in tudi pohvalo za pogum. Smrt in vse v zvezi z njo je namreč v sedanji družbi tabu in zdi se, kakor da je v svetu in času, ki mu vlada kult lepote in mladosti, skoraj sramotna. Ta mednarodni dogodek je organiziral Pomurski sejem d. d. v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Skupnostjo občin Slovenije; spiritus agens celotne prireditve je bil Boris Nicolas Erjavec. Na sejmu so se predstavili različni razstavljavci, od ponudnikov pogrebne opreme in pogrebnih vozil do cvetličarjev, kamnosekov in drugih. Zanimivo je bilo tudi spremljevalno dogajanje z različnimi predavanji, delavnicami in okroglimi mizami ter predstavitev alternativnih pogrebov, paliativne oskrbe, žalne glasbe in različnih informacij s tega področja.

Spominski diamant

Na uradni otvoritvi sejma je bil podpisan etični kodeks pogrebne in pokopališke dejavnosti. Njegova podpisnika sta bila predsednica Odbora pogrebnih dejavnosti Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Jožica Coif in mag. Robert Martinčič, predsednik Sekcije za pogrebno in pokopališko dejavnost Gospodarske zbornice Slovenije. Na tej otvoritveni prireditvi, katere scenarist je bil Miran Mate in ki jo je popestrila glasba na flavto (Anita Prelovšek), so bila poudarjena sporočila sejma: »zavedanje pomena življenja, spodbujanje sodelovanja in minevanje kot priložnost za novo poslovno življenje«. Slavnostni govorniki so bili predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, namestnik generalnega sekretarja Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Pavel Sedovnik, župan občine Miklavž in podpredsednik skupnosti slovenskih občin Leo Kremžar.

Na sejmu je bila predstavljena ponudba različnih in raznolikih pogrebnih storitev. Izjemno veliko je bilo zanimanje za alternativne pogrebe s spominskimi diamanti Algordanza. Med razstavljenimi eksponati so bile med drugim različne krste, žare in pogrebna vozila. V zelo obsežnem katalogu enega izmed razstavljavcev pa je bila predstavljena vsa ponudba, od drobnih pripomočkov za »nego« in ureditev umrlih do hladilnic. Velikega splošnega sejemskega zanimanja so bile deležne hladilne naprave za krste podjetja CEABIS, katerega zastopnik za Slovenijo je podjetje Benko. Z njimi so primerno ohladili steklenici penine, ki so jih nato slavnostno odprli in delili z obiskovalci.

Sejemsko ponudbo je spremljalo več izobraževalnih dogodkov. Organizirana so bila predavanja različnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s tematiko smrti in umiranja. Poslušalci so se lahko poučili o pripravi pokojnikov za pogreb in o vrstah pokopov ter slišali ganljive pripovedi prostovoljcev, ki spremljajo umirajoče. 

Post Viva

Najbolj nas je pritegnilo prepovedovanje dr. Jožeta Balažica, ki med drugim opravlja tudi delo mrliškega oglednika, ki je zanimivo opisal nekatere izkušnje iz svoje dolgoletne kariere.

Obiskovalci sejma so imeli priložnost dobiti brezplačno revijo Pogreb ni tabu, ki je zasnovana kot trilogija: življenje, smrt in »post viva«. Odlika revije je, da na enem mestu ponuja vse osnovne informacije, v njej pa je mogoče najti tudi podatke nekaterih podjetij, ki so svojo ponudbo predstavila na sejmu. Revija Pogreb ni tabu je zamisel Elvine Babajić, direktorice istoimenskega zavoda in ene izmed članic programskega sveta tega sejma.

Za nami so trije prijetni dnevi sejemskega druženja v Gornji Radgoni. Pomembno sporočilo sejma je nedvomno tudi to, da sta tudi smrt in zadnje slovo del življenja in da je organizacija pogreba prav tako pomembna kakor organizacija veselih dogodkov. Pokop in pogrebno obredje, eni najstarejših dejavnosti človeštva sploh, znanih že iz prazgodovine, sta področji, ki se razvijata in prinašata novosti. Te bodo predstavljene na naslednjem sejmu Post Viva, ki bo predvidoma čez 4 leta.

Vabimo vas, da si na spodnji povezavi pogledate tudi kratek prispevek, ki so ga pripravili novinarji 24ur.com.

VIDEO: Nam je pomembno, v kakšni krsti bomo ležali?

Prispevek pripravila Anita Prelovšek, fotografije: www.rtvslo.si, lasten arhiv.

 

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.