Srečen za umret

Žalostno srečna komedija. Kaj se zgodi, ko se upokojenec odloči, da bo postal srečen preden umre?

Film govori o 76-letnem upokojenem učitelju glasbe Ivanu, ki  je prepričan, da se njegovo življenje bliža koncu, zato si kupi parcelo za grob (s pogledom na Alpe), vnaprej plača pogreb na ljubljanskih Žalah in se preseli v dom za ostarele, kjer želi v miru pričakati svojo smrt. Njegovi izdelani načrti pa se zapletejo, ko na tečaju računalništva odkrije svojo življenjsko strast in končno prične živeti.

V začetku letošnjega leta je slovensko publiko navdušil film 'Srečen za umret'. Grenko srečna komedija o staranju navdih jemlje iz resničnega življenja; kakor na pladnju nam ponudi najrazličnejše življenjske stereotipe in jih nato v trenutku ovrže. Čudovito sporočilo, da za življenje nikoli ni prepozno, nas spremlja skozi celoten film in prepričana sem, da je prav to sporočilo silna pozitivna spodbuda za vse tiste, ki srečo skozi celo življenje iščejo, a nimajo poguma, da bi jo resnično živeli. Kajti sreča je izbira. Naša izbira. Res je, da ima vsako življenje predvidljiv konec, ki med ljudmi ne dela razlik. Toda, kako bomo živeli vse do tega konca, je v največji meri odvisno od nas. Če se v otroštvu nismo naučili plavati, se lahko naučimo tudi pri 63-ih. Če si pri 59-ih zaželimo, da bi radi znali voziti rolerje ali kolo, zakaj pa ne? Vse, kar moramo storiti je, da odpravimo strahove v glavi in predsodke o tem, kaj bi na naše početje rekli drugi ali mišljenje, da se to pri teh letih ne spodobi. 


Nasprotno nam diskurz o 'tretjem življenjskem obdobju' vceplja v glavo miselnost in nas prepričuje, da je življenjska pot razdeljena na tri dele, od katerega so vsakemu pripisane značilnosti, ki naj bi bile skupne pripadnikom te starostne skupine. V tretjem življenjskem obdobju bi se tako naj upočasnili, saj se življenje že dobro preveša h koncu. Upokojeni smo, nismo več del delovno aktivnega prebivalstva, ki kapitalistični družbi karkoli prinaša. V tretjem življenjskem obdobju se marsikomu zdi, da predstavlja breme in zato življenje omeji na odštevanje dni do konca.

Sprašujem se, zakaj je temu tako? Starostna obdobja so pravzaprav umetno ustvarjena. Če opazujemo pazljivo, lahko vidimo, da gre za tolikšno pluralnost in različnost, da razen podobnega števila že slavljenih rojstnih dni ne bomo našli ničesar skupnega določeni starostni skupini ljudi. 

Prepričana sem, da ne prehajamo skozi tri življenjska obdobja tako strogo in togo, kakor so ta zastavljena, in da smo takšno delitev sprejeli deloma tudi zato, da bi se staranje 'lepše slišalo'. Vedno znova pa pozabljamo, da nas ta kategorizacija nas pravzaprav omejuje. Staranje in vstop v t. i. tretje življenjsko obdobjo moramo sprejeti kot nekaj, kar nas bogati, kar nam daje modrost in življenjsko energijo, in ne kot nekaj, kar nas omejuje in nam jemlje. Živimo lahko in živeti moramo bolj polno!


Napačna je miselnost, da se v 'tretjem življenjskem obdobju' (ki to pravzaprav ni) vse vrti okoli bolezni, bolnišnic in zdravnikov. Prav tako nikjer ne piše, da se moramo takrat odkupiti za vse napake iz 'mladosti' ali počivati. Ne glede na zbirko preživetih let je vse, kar imamo zgolj in samo sedanjost.

In v tej sedanjosti moramo živeti. Poiskati moramo svojo srečo, o kateri večno sanjarimo, a jo le redko zaživimo. Ob koncu življenja pa je sreča oziroma njen manjko edino, kar lahko zares obžalujemo.

Srečen za umret je torej kljub svoji grenkosti optimistični film, saj nam razkrije marsikatero skrivnost do sreče. Odkrijemo, da za nič ni prepozno. Nov začetek, nove želje, novi cilji ali ambicije - vse to je mogoče. Prepozno ni niti za sklepanje novih prijateljstev, zbujanje metuljčkov v trebuhu ali smeh do solz sreče.

Vabimo vas k ogledu filma in odkritju, da za življenje ni prepozno - nikoli.

Zaradi našega navdušenja nad temo filma in načinom, kako o tej temi pripoveduje, bo zavod Pogreb ni tabu svojim bralcem podaril 3 DVD-je celovečerca 'Srečen za umret' - takoj, ko bodo ti na voljo, kar bomo posebej oznanili v našem e-novičniku. Če se nanj še niste prijavili, vas tako vabim, da to storite sedaj!

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.