Prekolesarimo svet 2018 – Skupaj za preprečevanje samomora

10.9. je svetovni dan preprečevanja samomora katergea letošnji slogan je Skupaj za preprečevanje samomora. UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabi, da se jim pridružite in sodelujete v akciji »Prekolesarimo svet«. Akcija poteka že peto leto zaporedin je simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

Pobudnik akcije je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z skupnimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, točno toliko kot znaša obseg Zemlje. Akcija je bila v vseh petih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji.

 

KAJ JE NAMEN AKCIJE?
Namen je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Hkrati pa je želja z akcijo vzpodbuditi druženje ter povezovanje med ljudmi. Ravno to izpostavlja tudi letošnji slogan Skupaj za preprečevanje samomora- povezovanje je namreč ključnega pomena. Povezovanje zahteva prizadevanje mnogih: družine, prijatelji, sodelavci, skupnost, zdravstveni delavci, verski voditelji, politiki in vlada. Skupaj lahko prispevamo k zniževanju količnika samomora.

TERMIN: V akciji lahko sodelujete od 10. avgusta do 10. septembra 2018, ko obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

LOKACIJA: Kolesarite lahko kjerkoli (doma, na poti v službo, v naravi, na počitnicah, na organiziranih kolesarskih dogodkih, v fitnesu…), povezovala pa nas bodo socialna omrežja – facebook stran dogodka.

UDELEŽENCI: Kolesarske akcije se lahko udeleži kdorkoli. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine. Kolesarite lahko sami, v družbi svojih bližnjih, sodelavcev ali v okviru različnih organizacij.

CENA: Udeležba v kolesarki akciji je brezplačna. Potrebujete le kolo ali sobno kolo in nekaj dobre volje.

REGISTRACIJA: Registracija ni potrebna. Da vam bomo lahko poslali potrdilo o sodelovanju, pa vas prosimo, da po končanem kolesarjenju izpolnite spletni obrazec (povezava) z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Obrazec lahko izpolnite po vsakem kolesarjenju sproti (četudi to pomeni, da ga izpolnite večkrat) ali pa prekolesarjene kilometre (v kolikor boste kolesarili večkrat) seštevate in v obrazec ob koncu akcije vnesete skupno število nabranih kilometrov.

 

Skupaj za preprečevanje samomora

 

Ob koncu akcije bomo zbrali skupno število kilometrov, ki jih bodo prekolesarili slovenske kolesarke in kolesarji. Seštevek bomo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Uradni znak akcije

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete z uradnim znakom akcije. Lahko jih natisnete ter pripnete na oblačila oziroma kolo. Etiketa je dostopna tukaj.

Vabimo vas, da svoje kolesarske podvige, utrinke in fotografije iz akcije delite tudi na facebook strani dogodka ali nam vtise pošljete na info.scsr@upr.si.

Pridružite se aktivnosti, ne glede na to, kje, kdaj in koliko kilometrov boste prekolesarili. Veseli bomo vsakega kilometra prekolesarjenega z namenom narediti nekaj zase in hkrati prispevati k
večji ozaveščenosti o možnostih preprečevanja samomora.

Več informacij:

www.zivziv.si

http://zivziv.si/prekolesarimo-svet-2018/

 

Prihajajoči dogodki NIJZ:

10. oktober 2018: Okrogla miza "Mladi in duševno zdravje v spreminjajočem se svetu"

6. november 2018: Nacionalna konferenca ob mesecu preprečevanja zasvojenosti "Skupaj zmoremo več - prepoznajmo zasvojenost"

 

Več informacij bo objavljenih v drugi polovici septembra 2018.

 

 

 

 

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.