Balzamacija

Balzamacija

Balzamacija (vir: Wikipedia)

Balzamacija (angl. embalming) je umetnost in znanost ohranjanja posmrtnih ostankov pokojnika tako za pogrebno slovesnost, kot tudi dolgo »obstojnost« v grobu.  Balzamacija opravlja dve glavni nalogi. Izpolnjuje zdravstvene zahteve in ohranja truplo oz. preprečuje gnitje. Balzamiranje ima zgodovinski pomen v marsikateri kulturi, veliko pa jih je temu dogodku pripisovalo tudi religiozni pomen.


Balzamacijo so poznali že stari Egipčani. Proces mumifikacije so uporabljali pri velikih vladarjih,  saj so verjeli, da le-ta omogoča duši, da se vrne v telo umrlega. Vendar niso vse kulture uporabljale iste metode. Katere tekočine so uporabljali, še danes ni popolnoma razjasnjeno. Vemo pa, da so najbolj ohranjene mumije iz dinastije Han na Kitajskem.

Kako poteka balzamacija pokojnega

V prvi fazi se telo umrlega pripravi. S hrbtno stranjo se ga položi na mrtvaško mizo. Nato se preveri in potrdi identiteta umrlega (zapestnica ali etiketa okoli gležnja). Sledi preverjanje znakov življenja trupla, čeprav vstajanje od mrtvih vidimo le v grozljivkah in urbanih mitih. V naslednjem koraku se odstranijo vsa oblačila in nakit. Truplo se umije z dezinfekcijskimi sredstvi in razkužilom, s čimer se prepreči rast bakterij. Med tem zdravnik, ki balzamira upogiba, masira in razgibava dele telesa, predvsem ude, da zmanjša otrplost. Potrebno je poskrbeti tudi za izraz na obrazu, ki pa mora biti karseda naraven in pomirjujoč.

Postopek balzamacije poteka v štirih korakih:

  1. Arterijska balzamacija: pomeni, da se z injekcijo vbrizgajo kemikalije za balzamacijo (formalin), največkrat v vratno veno, s čimer se nadomesti kri in ostale telesne tekočine.
  2. Balzamacija organov: liposukcija telesnih tekočin in vnos embalirne tekočine, s čimer se napolnijo organi.
  3. Podkožna balzamacija: embalirna tekočina se po potrebi vbrizga v podkožje trupla.
  4. Površinska balzamacija: v kombinaciji z drugimi metodami, s katerimi se prikrijejo predvsem vidne poškodbe trupla.

Ko se truplo posuši, sledi oblačenje in ličenje obraza, ki naredi pokojnemu prijeten videz in je tako pripravljen za pogrebno slovesnost.

Več o balzamaciji (vir: Wikipedia)

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.