Viseče krste

Viseče krste

Viseče krste

Ste kdaj razmišljali, da krste ne bi zakopali v zemljo, temveč bi jo obesili na apnenčasto previsno steno? Verjetno ne, čeprav to že več kot 2.000 let počne ljudstvo iz pokrajine Sagada na Filipinih.

Prišleke v Sagado s pečin pozdravi ducat krst, ki visijo na apnenčastih klifih. Ljudstvo, ki živi v Sagadi si je namreč izmislilo prav poseben pogrebni obred, ki ga sicer poznajo tudi ponekod na Kitajskem in v Indoneziji; pogrebni ritual se pravzaprav začne že pred smrtjo posameznika, saj si morajo starejši praviloma sami izvotliti debla, ki bodo po smrti predstavljala njihove krste. Lahko se zgodi, da so starejše osebe prešibke ali preveč bolne – takrat to delo namesto njih opravijo njihovi sinovi ali drugi bližnji sorodniki. Ko pripadnik ljudstva iz Sagade premine, njegovo truplo stlačijo v tesno krsto v položaju zarodka, pri čemer je lomljenje kosti zelo pogosto.

Ljudstvo Sagada verjame, da bodo pokojniki našli večni mir na pečini

Ljudstvo Sagada verjame, da bodo pokojniki našli večni mir na pečini

Krste in pokojniki so prenešeni visoko na pečine, kjer se pridružijo krstam ostalih prednikov. Ljudstvo to počne že več kot 2.000, saj njegovi pripadniki pravijo, da raje najdejo svoj večni mir v visoki apnenčasti steni kot v zemlji. V nekaterih votlinah v vrsti stoji na stotine krst, žal pa turisti lahko to območje obiskujejo neregulirano, zato veliko kosti preminulih prebivalcev Sagade konča kot spominek obiskovalcev z Zahoda.
Vir: bethei.blogspot.com/2007/12/hanging-coffins-of-sagada.html

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.