Najveličastnejši pogrebi v zgodovini: Mahatma Gandhi

Ko je bil umorjen spoštovani mirovnik Mahatma Gandhi, so se na mesto atentata v New Delhiju zgrnili milijoni žalujočih Indijcev. Veličastnost pogrebne slovesnosti, ki je sledila dan kasneje, je v njeni preprostosti in izžarevanju duha pokojnika.

O Gandhiju

Mahatma Gandhi, katerega polno ime je Mohandas Karamčand Gandhi, je bil indijski voditelj, mirovnik, politik in borec za človekove pravice. Bil je ključna oseba v boju Indije za neodvisnost od britanske nadvlade. Bil je zagovornik demokratičnih, nenasilnih protestov kot načina revolucije, ki še vedno navdihuje cele generacije aktivistov. Vse svoje delovanje je utemeljeval na načelu satjagrahe, poti resnice, ter tradicionalnih hindujskih prepričanjih. Vere namreč ni skušal izkoreniniti, temveč jo je želel približati navadnim ljudem.

Gandhijeva smrt

Svoje proaktivno, a mirovniško, udejstvovanje v politiki je ‘velika duša’, kar v sanskrtu pomeni Mahatma, nazadnje plačal z življenjem. 30. januarja se je Gandhi kot po navadi zbudil ob 3.30 uri ter po opravljeni jutranji molitvi zaključil še zadnje podrobnosti nove indijske ustave. V tem času je bilo njegovo zdravje že šibko, vendar je še vedno neutrudno delal ter vsakič znova poudarjal, da ga lahko že jutri ne bo več. In prav je imel: ko se je tistega jutra namenil nagovoriti jutranje molivce, je podlegel več strelom ekstremističnega nacionalista Nathurama Godse.

Vodja svobodne, neodvisne Indije, Jawaharlal Nehru je nekaj ur kasneje na balkonu hiše Gandhijevega prijatelja, kjer je bil ta umorjen, ljudstvu sporočil, da se je v njihova življenja prikradla tema, da je luč ugasnila. Z besedami “Mahatmadži je umrl,” je kasneje tudi preko radia potrdil Gandhijevo smrt. Pod balkon hiše Birla se je zgrnila ogromna množica ljudi; ženske so žalovale, možje jokali. Gandhija so naslednji dan z glavo obrnjeno proti severu položili na grmado ter ga prepeljali do svete reke Yamuna.

Poklon Gandhiju na pogrebni slovesnosti

Pogrebni sprevod od hiše Birla do brega reke Yamuna je bil dolg 7 kilometrov in je trajal 4 ure. Ob 16.45 je njegov tretji sin ob prisotnosti milijonov ljudi, a v popolni tišini prižgal pagodo iz sandalovine, na kateri je Gandhi, oče Indije, odšel v večnost. Gandhijevo telo je postalo pepel.
Pogrebna slovesnost je bila taka, kot je bil Mahatma Gandhi vse življenje – preprosta. Gandhi je bil človek brez lastnine ali bogastva ter brez uradnega naslova ali pomembnega položaja; ljudski človek, ki ni poveljeval vojskam ali vladal ozemljem, a so mu vseeno vsi sledili; svetnik, ki so ga spoštovali dostojanstveniki z vseh koncev sveta ne glede na politična ali verska prepričanja. Tako ameriški zunanji minister George Marshall kot Albert Einstein sta se mu poklonila ter mu zaradi zagovarjanja resnice, ki je lahko močnejša od imperijev, priznala večnost. Kljub preprostosti pa je bil zadnji poklon Gandhiju veličasten zaradi množice, ki ga je neizmerno spoštovala in ga tiho častila.

Spomin na Gandhija, učitelja sveta

Na mestu njegove upepelitve je danes postavljen enostaven spomenik iz črnega marmorja, na katerem gori večni ogenj. Nagrobni napis na Raj Ghatu sestavljajo Gandhijeve zadnje besede “Hē Ram”, ki bi jih lahko prevedli kot “O, Bog,” in izražajo njegovo preprostost. Tam se danes vsak dan zvrsti več tisoč obiskovalcev, ki se morajo v znak spoštovanja pred približanjem spomeniku sezuti. Raj Ghat je navadno tudi mesto poklona vseh tujih voditeljev na obisku v Indiji oziroma v New Delhiju.
Gandhijev pepel so po upepelitvi razdelili v več žar ter jih predali njegovim potomcem po vsej Indiji. Večino so ga 12. februarja 1948 raztresli v Sangham, tj. sotočje treh rek, Gangesa, Yamune in mitične reke Saraswati, nekaj pa so ga skrivoma odnesli drugam. Del pepela tako danes počiva v Nilu, kamor so ga stresli v Jinji, v Ugandi. Njegov pepel se še vedno pojavlja na vseh koncih sveta: dubajski poslovnež ga je nekaj poslal v muzej v Mumbaju, neka druga žara je končala v palači Aga Kana v Punu, še ena PA v Los Angelesu pri oltarju samo-realizacije. Nazadnje pa so ga ob 62. obletnici njegove smrti del raztresli tudi v Indijski ocean ob južnoafriški obali.

Čeprav se zdi, da se Gandhijev pepel zadnje čase izrablja v politične namene, pa je njegova duša še vedno nedotaknjena, večna in veličastna – takšno kot je bilo tudi njegovo zadnje slovo.

Viri:
Oglasi
Oznakezgodovina

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.