Kako doživeti 100-tko?

Povprečna življenjska doba se veča. Danska raziskava je pokazala, da bodo vsi, ki so bili rojeni po letu 2000, najverjetneje doživeli 100 let. To je približno 20 let več življenja, kot za tiste, rojene pred letom 2000.

Dobra novica je ta, kot pravijo znanstveniki, da nas do okrogle stotice ločijo samo naše slabe življenjske navade. Če vzpostavimo nadzor na določenimi faktorji, ki so pomembni za doseganje srečne, dolge in zdrave starosti, lahko tudi mi „prelisičimo“ prezgodnjo smrt.

Francija, ZDA in Japonska so na samem vrhu držav z največjim številom stoletnikov. Hrvaška je mediteranska zemlja, za česar je v prednosti v tem kontekstu, z upoštevanjem mediteranskega režima hrane (olivno olje, sveže sadje, zelenjava, ribe, belo meso, rdeče vino, itd.). Vse našteto so dokazano odlični zavezniki v boju proti srčnimi bolezni, zmanjšanju holesterola in dolgo življenjsko dobo.

Ne pozabimo, da pri vsem tem igrajo pomembno vlogo tudi genske predispozicije, na katere pa ne moremo veliko vplivati ali jih kontrolirati. Res pa je, da pa lahko vplivamo na vse ostalo. Preberite 11 nasvetov, s katerimi si boste podarili daljše življenje.

1. Hobi

Ukvarjanje s športnimi aktivnosti ali okupiranost s hobiji, ki vas izpopolnjujejo in osrečujejo, vam bo podaljšalo življenje za dve leti.

2. Potovanje

Beg pred vsakodnevnimi obveznostmi in stresom ne samo, da zmanjšuje tveganje srčne kapi, ampak vam podari tudi eno do dve leti življenja.

3. Smejte se

Če je vaš kozarec vedno na pol poln, pomeni, da gledate na težave in na življenje na splošno, vedno pozitivno. Takšna optimistična naravnanost je dober zaveznik pri doseganju dolge življenjske dobe.

4. Bodite prijazni in odprti

Švedske raziskave so pokazale, da ekstrovertirane osebe imajo 50 % manj možnosti, da v starosti postanejo dementne. Razlog temu je nizek nivo kortizola - hormona stresa, pri teh osebah.

5. Pošteno se naspite

Veliko ljudi nas „hitro“ živi. Smo v neprestani dirki s časom, katerega pa zmeraj primanjkuje. Tako hodimo spati pozno in tudi, ko se uležemo, misli težko umirimo. Ne pozabimo – dnevno postrebujemo vsaj med 7 in 8 ur poštenega spanja za počitek in regeneracijo telesa.

6. Zeleni čaj

Vsakodnevno pitje zelenega čaja dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih obolenj in možganske kapi.

7. Kajenje

Nikotinska odvisnost vzame 10 let življenja. Če prenehate kaditi do 50. leta, si lahko 6 let življenja pridobite nazaj.

8. Oreščki

Konzumiraje oreščkov in semen vam zaradi kardiovaskularnih koristi dodajo 2 leti življenja.

9. Zobna nitka

Morda se sliši neverjetno – vendar redna uporaba zobne nitke po ščetkanju zob vam lahko podaljša življenje za dodatnih 6 let. Razlog temu je preprečevanje zobnih oblog in drugih bolezni ustne votline, ki so velikokrat vzrok za resne bolezni črevesja.

10. Nosečnost v 40-tih.

Ameriški znanstveniki trdijo, da ženske, ki zanosijo po naravni poti po 40. letu starosti, imajo velik razlog za veselje, saj je to znak, da so njihove genske predispozije in dobro zdravstveno stanje združili na poti do dolge in zdrave starosti. Njihova smrtnost je za 15 % manjša od žena, ki so zanosile pred 40. letom.

11. Sprejmite novo tehnologijo

Bodite v toku s tehnološkimi inovacijami, saj na ta način ne samo, da skrbite za kondicijo vaših možganskih celic, temveč ste z možnostmi, ki jih današnja tehnologija omogoča, tudi družbeno bolj aktivni.

Vir:

 

Oglasi
Oznakezdravje

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.