“Po poti sprememb”: 5. kongres izvajalcev pogrebne in pokopališke dejavnosti

V zadnjih dneh marca je v Gornji Radgoni potekal 5. kongres članov odbora pogrebnih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

30. in 31. marca so se v Prekmurju že peto leto zapored zbrali izvajalci pogrebne in pokopališke dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). 

Generalni pokrovitelj kongresa je bilo podjetje BINZ GmbH iz Nemčije, eden vodilnih izdelovalcev pogrebnih vozil v svetu, ki ga pri nas in na območju nekdanje Jugoslavije zastopa podjetje Pogrebne storitve Babajić d.o.o.

56 udeležencev so sprva sprejeli odgovorni pri OZS in Gospodarski zbornici Slovenije. Čeprav je začetek kongresa zaznamovala zaskrbljenost nad dejstvom, da po imenovanju nove vlade in reorganizaciji ministrstev pogrebna in pokopališka dejavnost še vedno ni dobila matičnega ministrstva, v sklopu katerega bi lahko nadaljevali dogovarjanja o novi zakonodaji, je bilo nadaljevanje bolj sproščeno.

Kongresa je postregel s številnimi zanimivimi predstavitvami novosti na področju pogrebne dejavnosti. Predstavniki OZS so denimo predstavili spremembe pri davčni in delovni zakonodaji ter v zakonu o varnosti in zdravju pri delu, predstavnica Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE pa je spregovorila o delovanju tega inovativnega združenja. S svojo dejavnostjo želijo opozoriti na dejstvo, da so pokopališča več kot zgolj zadnji domovi pokojnih oseb, in da so izrednega pomena za zgodovinsko in kulturno dediščino ter turistično ponudbo. Mariborsko Pobrežje, o katerem smo že pisali, je denimo eno izmed pokopališč, vključenih v projekt. Sledile so še delavnice o zunanjem videzu in bontonu pri delu s strankami, o komunikaciji z žalujočimi, o Etičnem kodeksu izvajalcev pogrebne in pokopališke dejavnosti, ter predstavitev našega portala Pogreb ni tabu.

Generalni pokrovitelj kongresa je bilo podjetje BINZ GmbH iz Nemčije, eden vodilnih izdelovalcev pogrebnih vozil v svetu, ki ga pri nas in na območju nekdanje Jugoslavije zastopa podjetje Pogrebne storitve Babajić d.o.o.. Več po pogrebnih vozilih Binz preberite na www.binz.si.

Foto utrinki s 5. Kongresa pokopališke in pogrebne dejavnosti na katerem se je predstavil tudi portal Pogreb ni tabu in povabil vse udeležence k sodelovanju in soustvarjanju prihodnosti portala. 

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.