Ptičji rekviem za poginule

Počastitev spomina na preminulega v obliki pogrebne ali podobne spominske slovesnosti obstaja tudi med pticami, kažejo zadnje študije. Ameriški raziskovalci so namreč ugotovili, da posebna vrsta severnoameriške šoje Aphelocoma Californica, ki naseljuje veliko območje vse od južnega dela ameriške zvezne države Washington do osrednjega dela Texasa in celo Mehike, veliko pozornosti posveča preminulim članom svoje vrste. Ob poginu izvedejo celo manjši obred, katerega človeške vzporednice lahko najdemo pri pogrebni slovesnosti.

Teresa Iglesias je s svojimi sodelavci z Univerze v Kaliforniji (ZDA) na podlagi eksperimentov ugotovila, da se šoje, kadar najdejo poginulega člana svoje jate, odzovejo na poseben način. To trditev so dokazali tako, da so na dvorišča hiš, kjer so se šoje že prej zbirale, postavili različne predmete in spremljali obnašanje ptic. Med predmeti so bili obarvani kosi lesa in poginule ter nagačene druge vrste ptic, s katerimi so raziskovalci simulirali prisotnost ptic in njihovih plenilcev. Na večino predmetov šoje niso reagirale, njihovo obnašanje pa je bilo drugačno, kadar je bil poizkusni predmet poginula ptica njihove vrste.

Takoj, ko so članice jate prepoznale poginulo posameznico, so pričele spuščati posebne zvoke, s katerimi so opozarjale preostale, bolj oddaljene šoje svoje vrste. Prav tako so se pričele okoli poginule posameznice zbirati in proizvajati posebej bučno kakofonijo. “Ko odkrijejo poginulo članico, pričnejo pripadnice ptic vrste Aphelocoma Californica proizvajati poseben zvok, ki privlači druge šoje iste vrste. Skupaj in v en glas nato pričnejo čivkati na isti način.”

Zanimivo je tudi, da je zvok, ki ga spuščajo, močno podoben tistemu, s katerim opozarjajo na prisotnost plenilca. Raziskovalci tovrstno obnašanje pojasnjujejo z instinktivno reakcijo ptic in živali nasploh; kadar čutijo nevarnost, težijo k temu, da o pretnji opozorijo preostale pripadnike svoje vrste. Ker ptice ne vedo natančno, kaj se je zgodilo z njihovo pernato prijateljico, še več pozornosti namenjajo svoji okolici in se začasno pazljiveje obnašajo. V luči tega dejstva so šoje za en dan spremenile tudi svoje prehranjevalne navade – najmanj 24 ur v okolici mesta, kjer so našle poginulo ptico, niso iskale hrane.

Ta raziskava je vsekakor pionirska, kar se tiče ptic, in tako čaka na objavo v cenjeni strokovni reviji Animal Behaviour. Ni pa pionirska glede živalskih vrst nasploh, saj raziskave že v preteklosti pokazale, da so denimo tudi med žirafami in sloni prisotne neke vrste pogrebnih slovesnosti, s katerimi se poslovijo od poginulih. To pa kaže na dejstvo, da tudi živali razumejo koncept smrti, in morda celo žalujejo za poginulimi.

Elvira Leka, Katarina Cvikl

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.