Kaj bralci sprašujejo v svetovalnici za ureditev groba in žalno floristiko?

Že nekaj časa na portalu delujejo svetovalnice, kjer svetovalci z različnih področjih svetujejo bralcem pri njihovih težavah. Objavljamo zanimiva vprašanja in odgovore iz svetovalnice za urejanje grobov in žalno floristikokjer svetujeta Simon Ogrizek, dipl.inž. agronomije in hortikulture ter Nataša Dolejši, univ.dipl.inž. agronomije iz PUP-a.

Do sedaj sem gredico na grobu zasajal vsako leto s sezonskim cvetjem. Ker sem starejši, bi želel zasaditev iz rastlin, ki jih ne bo potrebno menjevati. Grob je na izrazito sončni legi. Katere rastline mi priporočate?

Ker je grob na izrazito sončni legi, hkrati pa površine ne morete veliko negovati, predlagam rastline iz skupine homulic ( SEDUM SP. ) ali netreskov ( SEMPERVIVUM SP.), ki so zelo odporne rastline z zalogo vode v listih, kar omogoča tudi dolgoročno manj oskrbe, le kdaj pa kdaj jih bo potrebno opleti. 

Katere rože ni primerno prinesti na pogreb ali na grob?

Cvetje in rastlinje človeka spremlja od rojstva pa do smrti, zato ni razloga, da bi kakšna vrsta cvetja pri žalni dekoraciji izostala, saj spreten cvetličar ve kako izdelati všečen dekor. Vsekako pa umetno cvetje ni pravi izbor za dekor groba ali drug žalni namen, saj smo z takšnim izborom zelo brezosebni in nakazujemo nizko kulturo cvetja. Vejica zimzelene rastline, pa čeprav iz gozda, je v tem primeru boljši izbor kot par kosov plastike ali umetne svile, ki so produkt naftnega derivata.

Na grobu imamo posajen okrasni mah, ki je sedaj zelo žalosten. Prosim, ali mi lahko svetujete kako ga negovati in kaj je potrebno narediti, da bo spet lep?

Verjamem, da botaničnega imena okrasnega mahu ne poznate, kar pa je tudi vzrok, da lahko le ugibam katero rastlino natančno imate v mislih. Letošnji zima, pomlad in poletje niso bili radodarni z dežjem, kar se pozna tudi na reakciji rastlin, ki kažejo znake odmiranja. Ker ste omenili, da gre za mah, ki je rastlina, ki potrebuje nekoliko bolj vlažna tla, je lahko vzrok le pomanjkanje vlage.

Rastline na grobovih propadajo zaradi različnih dejavnikov: zemlja slabše kakovosti, težka glinena tla, poletna vročina in suša, nalivi in neurja, zimski mraz in veter, pojav bolezni in škodljivcev ter zimsko pomanjkanje vode pri vedno zelenih rastlinah. Predlagam, da rastline temeljito pregledate (in ugotovite ali gre za prisotnost bolezni oziroma škodljivca), ter rastlinske dele, ki so omagali izrežite.

 V primeru, ko omaga večji del rastline, priporočamo, da rastlino preprosto odstranite in jo nadomestite z novo. V toplem delu leta (od pomladi do jeseni), ko je potrebno rastline tudi zaliti, jih lahko z določenimi pripravki okrepite in jim tako pomagate pri premagovanju stresa.

V vodo s katero zalivate rastline, dodate gnojilo ali naravne pripravke npr. iz alg (algoplasmin), ki rastlino utrjujejo od znotraj in ji tako pomagajo, da lažje premagujejo stresne situacije. V primeru, da so tla težka in ilovnata, je priporočljivo dodati tlem npr. vermigen s katerim dosežemo večjo zračnost tal. Če je propadlo veliko rastlin je to znak, da jim okolje v katero smo jih posadili, ne ustreza oziroma povedano drugače, izbrali niste rastline, ki bi bila rastišču kos in bi lepo uspevala. V tem primeru je smiselno razmišljati o zasaditvi z rastlinami, ki so bolj prilagojene na premagovanje ekstremnih rastnih pogojev (npr. sedumi in homuljnice na izrazito sončnih legah, bršljan na senčnih kotičkih, če omenim le dve skupini trajnic).

V svetovalnici za urejanje grobov in žalno floristiko svetujeta:  

Simon Ogrizek, dipl.inž. agronomije in hortikulture
E: simon.ogrizek@pup.si | M: 041-640-208 | pon. – pet. med 14 – 15 h

in

Nataša Dolejši, univ.dipl.inž. agronomije
E: natasa.dolejsi@pup.si | M: 041-682-091 | pon. – pet. med 14 – 15 h

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.