Odprto pismo očeta ob izgubi hčerke v strmoglavljenju malezijskega letala

Nenadna in nepričakovana izguba pri tistih, ki se z njo soočajo, navadno sproži še posebej travmatično žalovanje. Le-to s seboj prinese ne le žalostne in grenke misli, temveč tudi reakcije, polne jeze in grenkobe. 

Odprto pismo očeta mladega dekleta, ki je tragično preminulo v strmoglavljenju malezijskega potniškega leta MH17 nad Ukrajino, je eden takšnih primerov.

Pismo naslovljeno na ruskega predsednika Vladimirja Putina, je oče objavil na svojem Facebook profilu. V kratkem času je zakrožilo po svetu. Najverjetneje ne le zato, ker krivdo za tragični dogodek, v katerem je umrlo skoraj 300 ljudi, pripisuje svetovnim voditeljem, temveč predvsem zato, ker govori bolečo osebno zgodbo.

foto: delo.si

Presunljiva izpoved nam približa žalovanje le enega izmed številnih staršev, ki ob in po nesreči najverjetneje trpijo v podobni meri. Pismo je krik globokega trpljenja. Iz njega pa je razvidno, da se Hans de Borst z veliko težavo sooča s krutim koncem mladega življenja. Prevod angleške različice pisma objavljamo spodaj:

Najlepša hvala gospod Putin, voditelji separatistov ali vlade Ukrajine!

Za umor mojega ljubljenega in edinega otroka, Elsemiek de Borst! 

Stara je bila 17 let, dijakinja 5. letnika gimnazije na Kolidžu Segbroek v Den Haagu. Skupaj s svojim mlajšim bratom, mamo (mojo bivšo soprogo) in očimom je potovala na počitnice v Malezijo.

Elsemiek bi prihodnje leto skupaj s svojima najboljšima prijateljicama Julio in Marino opravljala še zadnje šolske izpite; tako dobra je bila v šoli! Po opravljenih izpitih je želela vpisati študij inženiringa na Tehnični univerzi v Delftu, in tega se je zelo veselila!

Kar naenkrat pa je ni več tukaj! V neznani državi, v kateri se odvija vojna, so jo sestrelili z neba!

Prej omenjeni gospodje, upam, da ste ponosni nase, ker ste med drugimi ustrelili njo, mlado življenje in prihodnost. In upam, da se boste jutri zjutraj lahko pogledali v ogledalo.

Upam, da boste prejeli to pismo, prevedeno v angleščino (kar bi vi, inteligentni gospodje, zagotovo lahko prebrali brez težav). Hvala še enkrat!

S spoštovanjem, oče Elsemiek, Hans de Borst iz Monstera na Nizozemskem, čigar življenje je uničeno!

P.S. Gospod Putin, upam, da vam je intenzivni pogovor z našim premierjem Ruttejem odprl oči! Prepričan sem, da ste navdušeni, jaz pa bi bil navdušen, če bi prevzeli pobudo in s svojo vojsko zaščitili mesto nesreče, da bi nizozemski preiskovalci lahko opravili svoje delo. Vnaprej se vam zahvaljujem.

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.