Robin Williams: V iskanju dobrega

Smrti zvezdnikov osebno ne doživljam preveč čustveno. Iz nekega razloga pa se me je smrt Robina Williamsa vendarle dotaknila. Ko sem izvedela, da je preminil, me je objela žalost, obenem pa sem pričela razmišljati, zakaj je njegovo ugaslo življenje izzvalo tako čustven odziv.

Robin WilliamsJavno znano je bilo, da je Williams trpel za depresijo; po eni strani se je z njo spopadal z uporabo različnih substanc, po drugi strani pa se zdi, da je bila prav depresija navdih za njegovo komičnost in vir genialnosti. Vedno sem imela občutek, da njegovi komični nastopi izvirajo iz globoke bolečine. Da je smeh, ki ga je vzbujal, njegov način, da osvetli temo, ki jo je sam videl v svetu. Da je bilo v njegovem spopadu z depresivnostjo glavno orožje komičnost. Zdi se mi, da je to glavni razlog, zakaj so ga številni oboževali. Njegov humor je dajal občutek, da je globlji od humorja Jima Carreya ili Vinca Caughna. Občutek si imel, da v posamezniku resnično želi vzbuditi srečo in veselje, ta želja, da te nasmeji, pa je izhajala prav iz njegove lastne bolečine.

Naslednja zgodba lahko služi kot primer: Robin Williams in Christopher Reeve (znani Superman) sta bila na Juilliardu, kjer sta oba študirala dramsko igro, sostanovalca. V tem času sta postala velika prijatelja. Medtem, ko je Reeve po strašni nezgodi, zaradi katere je postal kvadriplegik, v bolnišnici čakal operacijo se je zgodilo sledeče.

Približevala se je Reevova operacija, med katero naj bi njegovo lobanjo ponovno spojili s hrbtenico (junij 1995). Kasneje se je Reeve spomnil, da je bila misel na operacijo zastrašujoča, saj je že takrat vedel, da ima le petdeset odstotkov možnosti za preživetje. V posebej žalostnem trenutku so se nato nenadoma odprla vrata in v sobo je priletel čokat moški z modro kirurško kapo na glavi in v rumeni kirurški halji z očali, ki je spregovoril z ruskim naglasom. Povedal je, da je proktolog in da bo na Reevu opravil rektalni pregled. Proktolog je bil Robin Williams, ki se je ponovno vživel v svojo vlogo iz filma Devet mesecev. Reeve je zapisal: “Prvič po nesreči sem se nasmejal. Moj stari prijatelj mi je pomagal spoznati, da bo z menoj nekako vse v najlepšem redu.”

Za tiste od nas, ki se borite/borimo z depresijo, je lahko včasih velik izziv že samo vstati iz postelje. Robin Williams pa je –nekako–v vsej svoji bolečini uspel navdihniti milijone, uspel je milijone nasmejati. Hvala, Robin, da je bil s teboj svet prijaznejši in svetlejši. Hvala, ker si vedno našel sonce, ki bo posijalo po dežju. Hvala za iskanje dobrega.

Selena

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.