Ljubljana se je poklonila srebreniškim žrtvam

Medtem ko je v Srebrenici potekala spominska slovesnost in pokop 136 žrtev genocida, se je ves svet poklonil srebreniškim žrtvam. Tako je bilo tudi v Ljubljani.

Organizatorja spominskega projekta 8.372 živih spominov zavoda Averroes in Pogreb ni tabu sta v središču Ljubljane organizirala miren shod od Trga republike prek Slovenske in Čopove ulice do Prešernovega trga. Z nošenjem nanizanih kosov blaga z izpisanimi imeni srebreniških žrtev je Slovenija izkazala čast žrtvam in preživelim v genocidu.

DSC_0341-1024x683

 

Shoda se je udeležilo več kot tisoč ljudi iz različnih koncev Slovenije, zato so bili organizatorji primorani spremeniti prvoten načrt poti shoda. Ob 12. uri so se vsi udeleženci shoda in ostali mimoidoči z minuto molka poklonili 8.327 nedolžnim življenjem. Minute molka se je udeležil tudi župan Ljubljane gospod Zoran Janković, ki je bil tudi pokrovitelj shoda. Program se je zaključil z izvedbo Srebreniškega inferna, ki sta ga izvedli Sumeja Isić in Anita Prelovšek.

Mirni shod je zadnji dogodek v nizu dogodkov spominskega projekta 8.372 živih spominov. Med izvajanjem projekta smo se trudili ozaveščati javnost o dogodkih v Srebrenici izpred 20 let in ukazati na posledice, ki se čutijo še danes. Ob tem pa spomniti tudi na vse Srebrenice, ki se dogajajo po svetu. Upamo, da se kaj podobnega nikoli več nikomur ne bo zgodilo.

Zahvaljujemo se vsem, ki so bili del multietnične kolone, ki je predstavljala mir, svobodo, dostojanstvo in človekove pravice.

Oglasi

1 comments

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.