Jože Plečnik: naš največji arhitekt

7. januarja smo obeležili 61 obletnico smrti Jožeta Plečnika. Našega največjega arhitekta, ki je zaznamoval predvsem Ljubljano, pa tudi Dunaj in Prago. V januarju pa bo minilo 146 let od njegovega rojstva.

Rodil se je kot četrti otrok ne daleč proč od gostilne Pod lipco. Že v mladosti se je Jože zelo rad skril in v miru risal. Toda v gimnaziji se mu je zataknilo, zato so ga izpisali, čeprav so vsi vedeli za njegovo nadarjenost v risarski smeri. Po pridobitvi državne štipendije je odšel na šolanje v Gradec. Tudi tukaj so zelo hitro odkrili njegovo nadarjenost. Nato ga je pot zanesla na Dunaj, kjer je sodeloval z arhitektom Theodorjem Mullerjem. Jože Plečnik je ened izmed najpomembnejših arhitektov prejšnjega stoletja, ki je zaznamoval tri prestolnice: Dunaj, Prago in Ljubljano. Tu je ustvarjal od leta 1921 in v veliki meri uresničil svojo vizijo o preoblikovanju mesta v prestolnico.

3 utrinki iz arhitektove Ljubljane

 

Plečnikove žale

Plečnik je predlagal, da naj se ta del pokopališča poimenuje Vrt Vseh svetih, toda mestni veljaki so ga preglasovali in določili staroslovansko besedo Žale, ki označuje pokopališče.

Čevljarski most

Most je bi zgrajen leta 1931. Arhitekt je najprej želel narediti tako, da bi bila podobna Trnovskemu mostu s piramidami in ga ozelenil, vendar se to ni zgodilo.

NUK

Nacionalna knjižnica Republike Slovenije in največja knjižnica v državi. Osnovna naloga NUK-a je zbiranje, hranjenje in posredovanje slovenske pisne kulture in dediščine. Stavba je bila zgrajena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika in je kulturni spomenik najvišjega reda.

 

Besede profesorja Wagnerja, po katerih se je ravnal in jih upošteval:

Za arhitekta sta glavna okus in fantazija, domišljija. Na Dunaju in marsikje drugje sem postavil veliko lepih stvari in vse z dvema načeloma v ospredju. Vsaka nova zgradba se mora vključiti v okolje, z novim pristopom mora vzbuditi pozornost, vendar ne sme podirati estetskega čuta v danem prostoru. Arhitekt je umetnik, ki mora dati domišljiji toliko poleta, da se v njegovih zgradbah začuti smelost in estetika v vseh pogledih.

Preteklo leto je bilo arhitektovo leto in zvrstili so se mnogi dogodki. Zadnji v sklopu njegovega leta se bo odvil 17.1. 18 v Plečnikovi hiši pod vodstvom kustosinje Ane Porok. Dogodek se imenuje Plečnik in voda.

Arhitekt Jože Plečnik je umrl 7.1.1957 v Ljubljani. Številni časniki so pisali o njegovi smrti. V Večeru je pisalo: " Dolga je vrsta slovenskih in jugoslovanskih arhitektov, ki jih je vzgajal pokojni Plečnik. V slovenski arhitekturi ima eno najvidnejših mest. Zlasti v Ljubljani lahko govorimo, da ji je po njenem baročnem obdobjuprav Plečnik dal njen zaključni obraz."Ker so arhitekta Jožeta Plečnika cenili tako navadni ljudje kot tudi najvišji oblastniki, se je na Žale 8. in 9. januarja 1957 zgrinjala velika množica ljudi.

 

 

Koristne povezave

http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi432634/

http://www.mgml.si/plecnikova-hisa-503/dogodki-in-novice-517/vsi-dogodki-1307/plecnik-in-voda-zadnje-vodstvo-s-kustosinjo-ano-porok/

vir fotografij: wikipedia, siol, visitljubljana, mgml

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.