Celostna prenova groba - od načrta do izvedbe

Nova ureditev groba je lahko po pokopu nam ljubljene osebe finančno in tudi časovno precej zahteven projekt, ki mora biti kakovostno načrtovan, voden in zaključen, vselej pa imamo v mislih tudi obseg in zahtevnost njegovega nadaljnjega vzdrževanja. V kolikor si torej želimo nekaj posebnega, brez načrtov ali natančnejših skic preprosto ne bo šlo.

Želimo si, da bi bil grob čim prej urejen prav v spomin tistega, ki smo ga pred kratkim izgubili, mnogi pa si svoj grob uredijo že v času, ko še živijo. Pri prenovi groba ne razmišljamo le o tem, kaj bomo na grob zasadili, temveč tudi o proporcih, materialu in simbolih, ki jih oblikujemo v spomenik. Naše odločitve bodo praviloma vplivale na urejenost groba za daljše obdobje, zato si moramo za končno odločitev vzeti dovolj časa, navadno vsaj kak mesec ali dva, sploh če gre za urejanje v času večjega povpraševanja pozno jeseni.

Analiza obstoječega stanja

Najprej dobro analiziramo obstoječe stanje. Spomenik tak kot je ali pa parcelo, kjer urejamo nov grob, premerimo in podatke prenesemo v skico obstoječega stanja. Vprašajmo se, zakaj si želimo prenove. Kaj je v obstoječem stanju groba takega, da to zahteva? Kaj nam je všeč in kaj bi želeli spremeniti? Sprehodimo se po nekaj pokopališčih in si oglejmo druge ureditve. Primere, ki so nam všeč, lahko fotografiramo, te slike pa nam bodo služile kot navdih za našo novo ureditev.

 

 

Pomoč arhitekta in/ali krajinskega arhitekta

Za idejno ureditev spomenika lahko poprosimo izkušenega arhitekta ali krajinskega arhitekta. Razlika med enim in drugim je običajno ta, da daje arhitekt večji poudarek na grajene, kamnite elemente in posebne detajle, kot so vaze in lučke, krajinski arhitekt pa prostor groba pretežno oblikuje z rastlinami. Oba bosta najprej opravila razgovor z naročnikom, pri čemer bosta dobila nekaj osnovnih informacij za oblikovanje unikatnega spomenika. Oblikovalec groba v zgodbi pokojnika ali njegovega domačega kraja, poklica, osebnih prepričanj njega ali svojcev išče simboliko, ki jo prenese v uresničljiv umetniški izdelek. Končen rezultat mora biti načrt groba in nagrobnika ter morebitne zasaditve v merilu, pri čemer se določijo vse mere oziroma količine izbranih materialov.

 

 

Zasaditveni načrt in nasveti za lažje vzdrževanje

Najlepše je, da je v vsaki zasaditvi nekaj zimzelenega rastlinja, preostale rastline pa lahko s cvetenjem polepšajo v naprej določene dele leta, ko nas s pokojnikom povezujejo posebni spomini ali datumi (rojstni dan, obletnica poroke, …). Če je gredica majhna ali zelo ozka, moramo med trajnicami izbrati le tiste najbolj trpežne, seveda pa lahko posadimo tudi enoletnice. V obravnavanem primeru smo za gredico izbrali naslednje rastline: Aster ericoides f. prostratus ‘Snow Flurry’ (1 kos), šmarnice Convalaria majalis (3 kos), plazeči skrečnik Ajuga reptans ‘Sugar Plum’ (7 kos), belocvetoč timijan Thymus praecox ‘Albiflorus’ (5 kos), pisani kolmež Acorus gramineus ‘Ogon’ (4 kos) in 5-8 sezonskih sadik nečesa barvitega, kar se lahko na primer dvakrat letno zamenja. Ob nagrobniku bo levo in desno po ena sadika zimzelene Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’.

 

 

Za uspešno rast rastlin sta priprava gredice in izbor kakovostnih sadik temeljnega pomena. Ker so rastni pogoji na pokopališčih pogosto precej ekstremni (vročina, malo prostora za prst, manj možnosti za dodatno zalivanje), lahko s humusom bogati prsti v razmerju do 1:1 dodamo hidro vlakna v obliki kock ali kosmičev (linija produktov Urbanscape iz slovenskega podjetja Knauf Insulation d.o.o.) oziroma jih v obliki tepiha položimo na dno gredice čez pa nasujemo približno 15 cm prsti. Vsaki sadiki trajnic ali grmičevja ob zasajanju dodamo po eno tableto počasi sproščajočega tabletiranega gnojila (na primer Cvetal). Pri enoletnicah lahko po potrebi menjamo substrat oziroma gnojimo ob zalivanju ali v zrnih, ki jih zagrebemo v zemljo.

Vabljeni k ogledu spletne strani GARTgarden – umetnost sobivanja z vrtom, kjer najdete ostale zanimive vsebine avtorice članka in možnost svetovanja.  Veseli bomo tudi vaših odzivov na prebrane prispevke.

Besedilo in fotografije: Kristina Ravnjak

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.